Teater för alla!

Alla för teater!

Saga på Saga

 

I vår spelar vi "Sagan om Prinsessan på ärten" och "Sagan om Guldlock och de tre björnarna". Dessa två kommer att spelas under tre tillfällen i vår varav de två första föreställningarna är vigda för förskolor.

 

Sagan om Prinsessan på ärten:

Sagan är, som du kanske vet, skriven av H.C. Andersen, en dansk sagofarbror. Den utkom för första gången i Eventyr fortalte for Børn (ung. Äventyr berättade för barn) som utkom 1835. Sagan handlar om en prins som söker efter en prinsessa att gifta sig med. Han träffar prinsessor från alla världens hörn men hittar ingen som passar. Förrän en regnig och stormig kväll då det plötsligt knackar på dörren… Vi har valt att modernisera sagan en del, så för den vane sagoberättaren är många detaljer inte detsamma men grundhistorien är densamma.

 

Sagan om Guldlock och de tre björnarna:

Är en klassisk folksaga med okänt ursprung som troligtvis förts vidare med hjälp av muntlig tradition. I denna saga möter vi Guldlock på promenad i skogen. Hon är ensam och har tråkigt. Hon kommer fram till en stuga. I denna stuga bor vanligtvis tre björnar men för tillfället är de ute och plockar björnbär. Guldlock blir nyfiken och går in utan att bli inbjuden! ! Väl inne i stugan provar Guldlock stolar, smakar gröt och provligger sängarna, precis som i sagan, men vad händer när björnarna kommer hem och Guldlock vaknar? Även i denna saga har vi valt att modernisera och förändra lite, då främst slutet.